Kurs wprowadzą Cię w świat świadomego gotowania,
pełnego smaków i zdrowotnych korzyści.
Dzięki mojemu unikalnemu podejściu opartego na Pięciu Elementach –
Ziemi, Wodzie, Ogniu, Drzewie i Metalu –
nauczę Cię, jak komponować i przyrządzać posiłki, które zharmonizują Twój organizm, wzmocnią energię życiową oraz odporność.
Kurs jest kursem praktycznym, co oznacza że każdy z uczestników będzie miał w pełni wyposażone stanowisko do gotowania.
Na spotkaniach skupimy się na zastosowaniu teorii Pięciu Elementów w kuchni, tak żeby pożywienie było naszym codziennym lekarstwem.
Będzie odrobina torii ale zdecydowanie skupimy się na na produktach i ich smaku, na gotowaniu, na praktycznym zastosowaniu ziół, na jedzeniu i smakowaniu 🙂
Kurs składa się z pięciu niedzielnych spotkań w godzinach
10:00 do 15:00
Potrawy wspierające odporność i regenerujące płuca, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Skupimy się na poznaniu, wzmacnianiu, wydobywaniu i prawidłowym zastosowaniu smaku ostrego, który pomaga w walce z infekcjami, wspiera oddech oraz energię ochronną naszego organizmu ( Wei Chi).
Co ugotujemy?
Bulion Mocy: Nawilżający, ochronny, wspierający układ oddechowy oraz odporność, z dodatkiem gruszek i białych warzyw korzeniowych;
Ciepłe Sniadanie: Migdałowa ryżanka z wiśniami i morwą ;
Danie: Pieczeń z kaszy gryczanej z biała pietruszką ;
Deser: Zapiekane gruszki pod orzechową kruszonką ;
Potrawy wspierające esencję Jing i Yin, które są kluczowe dla witalności i długowieczności. Skupimy się na poznaniu, wzmacnianiu, wydobywaniu i prawidłowym zastosowaniu smaku słonego, który jest szczególnie pomocny w zimie dla osób z osłabieniem nerek..
Co ugotujemy?
Bulion Mocy: Głęboko odżywczy, wzmacniający Yin i Jing. z dodatkiem czarnego sezamu i cytryńca chińskiego wzmacniających nerki;
Ciepłe Sniadanie: Risotto z czarnego ryżu z burakami, pietruszką, fetą oraz z pudrem z pyłku pszczelego
Danie: Curry z czarna fasola i cytryńcem chińskim
Deser: Brownie z gruszkami i tahini z czarnego sezamu
Wiosna to czas detoksu dlatego skupimy się na ZUPACH idealnych na wiosenne oczyszczenie i regenerację. Poznamy i zastosujemy smak kwaśny który wspiera wątrobę, harmonizuje emocje i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Co ugotujemy?
Bulion Mocy: Odżywczy, oczyszczający, wspierający przepływ Qi, z dodatkiem zielonych warzyw i ziół wspierających pracę wątroby ;
Dyniowy Ramen z warzywami, kurkumą i makaronem ryżowym ;
Zupa krem z zielonych warzyw z wasabi i ostropestem ;
Zupa z fasolką mung, buraczkami i selerem naciowym ;
Zupa z fasolką mung na słodko z mlekiem kokosowym ;
Skupimy się na potrawach wzmacniających śledzionę i żołądek, harmonizujących układ trawienny i pomagających w przyswajaniu składników odżywczych. Ziemia to stabilność, to nasza podstawa, balans i równowaga wewnętrzna, którą możemy uzyskać przez odpowiednie zastosowanie smaku słodkiego w kuchni.
Co ugotujemy?
Bulion Mocy: wzmacniający, odżywczy, wspierający trawienie i Qi z dodatkiem słodkich warzyw korzeniowych i ostrych przypraw oraz ziół wspierających metabolizm -doskonały bulion na osłabienie lub po chorobie.
Ciepłe Sniadanie: Jaglanka z morelami i czarnuszką i marchewką;
Danie: Kotleciki z batata z kaszą jaglan ;
Deser: Jabłka nadziewane karmelową kaszą gryczaną i kardamonem ;
Skupimy się na prawidłowym zastosowaniu smaku gorzkiego, który wspiera serce i układ krążenia, poprawia nastrój oraz koncentrację poprzez „ochłodzenie” i odżywienie naszej krwi. Element ognia to również prawidłowe zarządzanie naszymi emocjami..
Co ugotujemy?
Bulion Mocy: Rozgrzewający, uspokajający, wspierający krew i Shen (ducha), z dodatkiem owoców goji oraż ziół wspierających serce i układ krążenia ;
Ciepłe Sniadanie: Sticky rice z czerwonego ryżu z mango i owocami goji ;
Danie: Warzywa po burgundzku z winem daktylowym i czerwona fasola ;
Deser: Kulki mocy z czarnym sezamem i pastą z czerwonej fasoli ;