Szczegółowy program Kursu

1. Element Metalu – dla Płuc i Jelita Grubego

Potrawy wspierające odporność i regenerujące płuca, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Skupimy się na poznaniu, wzmacnianiu, wydobywaniu i prawidłowym zastosowaniu smaku ostrego, który pomaga w walce z infekcjami, wspiera oddech oraz energię ochronną naszego organizmu ( Wei Chi).

Co ugotujemy?

Bulion Mocy: Nawilżający, ochronny, wspierający układ oddechowy oraz odporność, z dodatkiem gruszek i białych warzyw korzeniowych;
Ciepłe Sniadanie: Migdałowa ryżanka z wiśniami i morwą ;
Danie: Pieczeń z kaszy gryczanej z biała pietruszką ;
Deser: Zapiekane gruszki pod orzechową kruszonką ;

2. Element Wody – dla Nerek i Pęcherza Moczowego

Potrawy wspierające esencję Jing i Yin, które są kluczowe dla witalności i długowieczności. Skupimy się na poznaniu, wzmacnianiu, wydobywaniu i prawidłowym zastosowaniu smaku słonego, który jest szczególnie pomocny w zimie dla osób z osłabieniem nerek..

Co ugotujemy?

Bulion Mocy:  Głęboko odżywczy, wzmacniający Yin i Jing. z dodatkiem czarnego sezamu i cytryńca chińskiego wzmacniających nerki;
Ciepłe Sniadanie: Risotto z czarnego ryżu z burakami, pietruszką, fetą oraz z pudrem z pyłku pszczelego
Danie: Curry z czarna fasola i cytryńcem chińskim
Deser: Brownie z gruszkami i tahini z czarnego sezamu

3. Element Drzewa – dla Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego

Wiosna to czas detoksu dlatego skupimy się na ZUPACH idealnych na wiosenne oczyszczenie i regenerację. Poznamy i zastosujemy smak kwaśny który wspiera wątrobę, harmonizuje emocje i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Co ugotujemy?

Bulion Mocy: Odżywczy, oczyszczający, wspierający przepływ Qi, z dodatkiem zielonych warzyw i ziół wspierających pracę wątroby ;
Dyniowy Ramen z warzywami, kurkumą i makaronem ryżowym ;
Zupa krem z zielonych warzyw z wasabi i ostropestem ;
Zupa z fasolką mung, buraczkami i selerem naciowym ;
Zupa z fasolką mung na słodko z mlekiem kokosowym ;

4. Element Ziemi – dla Śledziony i Żołądka

Skupimy się na potrawach wzmacniających śledzionę i żołądek, harmonizujących układ trawienny i pomagających w przyswajaniu składników odżywczych. Ziemia to stabilność, to nasza podstawa, balans i równowaga wewnętrzna, którą możemy uzyskać przez odpowiednie zastosowanie smaku słodkiego w kuchni.

Co ugotujemy?

Bulion Mocy: wzmacniający, odżywczy, wspierający trawienie i Qi z dodatkiem słodkich warzyw korzeniowych i ostrych przypraw oraz ziół wspierających metabolizm -doskonały bulion na osłabienie lub po chorobie.
Ciepłe Sniadanie: Jaglanka z morelami i czarnuszką i marchewką;
Danie: Kotleciki z batata z kaszą jaglan ;
Deser: Jabłka nadziewane karmelową kaszą gryczaną i kardamonem ;

5. Element Ognia – dla Serca i Jelita Cienkiego

Skupimy się na prawidłowym zastosowaniu smaku gorzkiego, który wspiera serce i układ krążenia, poprawia nastrój oraz koncentrację poprzez „ochłodzenie” i odżywienie naszej krwi. Element ognia to również prawidłowe zarządzanie naszymi emocjami..

Co ugotujemy?

Bulion Mocy: Rozgrzewający, uspokajający, wspierający krew i Shen (ducha), z dodatkiem owoców goji oraż ziół wspierających serce i układ krążenia ;
Ciepłe Sniadanie: Sticky rice z czerwonego ryżu z mango i owocami goji ;
Danie: Warzywa po burgundzku z winem daktylowym i czerwona fasola ;
Deser: Kulki mocy z czarnym sezamem i pastą z czerwonej fasoli ;

Koszt Kursu

2500 zł — płatne w całości lub w 2 ratach

Lub 550 zł za każde spotkanie osobno

Mamy tylko 12 miejsc, więc zapisz się jak najszybciej!

Kolejna edycja kursu startuje we wrześniu 2025 r.